El tercer cap de setmana del Collsacabra Viu s’iniciava el dissabte amb el taller de fotografia de bolets de la mà d’Àlex Alonso, fotògraf especialitzat en micologia. Simultàniament a la zona de La Pollancreda es va realitzar el taller d’anellament d’ocells amb GACO (grup d’anellament de Calldetenes).
La salut, i la vida al bosc
La presentació del projecte “El bosc terapèutic de Vidrà” va donar el tret de sortida a les conferències que durant tot el dia es van desenvolupar a la Sala de Plens de l’Ajuntament de l’Esquirol. Eli Vila i Berta Vilageliu ens van explicar aquesta teràpia alternativa procedent del Japó que defensa els múltiples beneficis psíquics i fisiològics d’accedir al bosc i de fer-ho d’una forma molt concreta. En destaca la disminució de la freqüència cardíaca i de la tensió arterial, la modificació de la variabilitat cardíaca, la disminució dels nivells d’hormones de l’estrès, la relaxació cerebral i, alhora, l’activació del sistema immunitari.
Les conferències es reprenien més tard amb l’alimentació natural per esportistes amb la coach nutricional Astrid Barqué, qui va fer emfasis en el fet que l’alimentació és només una de les quatre potes de la vida saludable i que cal treballar-les totes. Centrada en l’alimentació Barqué va fer un repàs al funcionament del sistema digestiu per tal d’entendre bé com funciona el nostre cos i com afecta en el nostre rendiment cadascuna de les patologies o alteracions d’aquest procés.
L’activitat a la sala de plens seguia amb la conferència audiovisual de Alex Alonso, el fotògraf que durant el matí de dissabte va impartir el taller de fotografia de bolets i autor del llibre “Luz y Composición. Fotografia macro de setas y flores”. Alonso va omplir la sala de maravelles fotografiques, d’experiències i de consells per als assistents.
300 fotografies al 3r Collsacabra Concurs Internacional de Fotografia
La tercera edició del concurs internacional de fotografia va ser de nou un èxit. Es van recepcionar més de 300 fotografies classificades en cinc categories diferents. L’alcalde Montanyà destacava l’objectiu del concurs: donar a conèixer la bellesa del territori del Collsacabra i de fer-ho des del respecte i l’admiració per la natura. Enguany la categoria internacional tenia la “desconnexió” com a temàtica. El premi va ser per a José M. Pecci.
Durant l’entrega de premis es van presentar els finalistes de cadascuna d’elles, les quals es poden veure exposades al Local d’Entitats del poble.
La jornada de diumenge s’iniciava amb la caminada que organitzava el centre excursionista de l’Esquirol que pendents de la pluja han realitzat la ruta de la font de l’arç i els molins de la Gorga.
La projecció de fotos antigues del carrer del Pont encetaven les activitats de diumenge a la sala de plens. Un ampli grup d’assistents comentaven les diferents anècdotes i records associats a les imatges.
Seguidament va tenir lloc la presentació del llibre: La dignitat de l’arbre. “Com tractar amb respecte arbres i boscos” de la mà de l’autor local Pere Martínez. Simultàniament tenia lloc a la plaça dels Esquirols l’explicació de contes de muntanya amb Caro Von Ared.
El darrer acte de la jornada el va protagonitzar Guillem Mas de Paisatges Vius, l’associació que treballa per reparar l’impacte de l’humà en el territori. Mas va presentar el projecte “mil punts d’aigua”. El projecte neix amb la voluntat d’elaborar un inventari dels punts d’aigua de Catalunya de manera participativa amb la voluntat de conèixer-los i preservar-los.
Durant tot el cap de setmana els infants i joves han pogut gaudir de les activitats d’aventura a la plaça de poble. El pont de mico i la tirolina van ser la atracció més gran seguides pel rocòdrom.
L’activitat segueix amb la Setmana BIO que es durà a terme a l’Escola El Cabrerès la setmana vinent i que té com a voluntat promoure el consum BIO de qualitat i de proximitat.
Les activitats que es van ajornar en motiu de la situació política actual, resten pendents de nova data.