En el nou context que s’albira allunyats de la pandèmia, aquest mes d’octubre els pobles del Collsacabra es retroben altre vegada per iniciar nous reptes, que posen en mans de tothom, i sobretot dels veïns i veïnes, i de les entitats i associacions de l’Esquirol, Tavertet, Rupit i Pruit, Cantonigròs, Sant Julià de Cabera i Sant Martí Sescorts. Dins la programació del Collsacabra Viu 2021 que promouen els tres ajuntaments, és proposa com el pal de paller del programa, el proper dia 23 a Cantonigròs, el procés de participació que s’obra sense data de clausura:” Collsacabra, visió de futur” que ha d’impulsar noves perspectives de futur del territori.
El juliol del 2020 els càrrecs electes del Collsacabra amb els tres alcaldes al capdavant, Albert Marcé de Rupit i Pruit, Albert Prados de Tavertet i Alex Montanyà de l’Esquirol van acordar i signar un manifest per impulsar canvis que permetin donar respostes responsables, conjuntes i esperançades, per aspirar a un Collsacabra habitat amb un paisatge equilibrat, saludable, resilient, bell i silenciós, amb una població arrelada, amb fort sentit de pertinença i responsabilitat. Per fer-ho, refermen que cal transitar dins el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible definits per la ONU, i volen que la gestió del Collsacabra es fonamenti en un model propi, orientat al benestar conjunt de la població local, la seva qualitat de vida i la singularització del territori a partir dels valors locals; un model consensuat amb la població local, concertat amb el sector privat, les entitats i els col·lectius, amb unitat de criteris i una cooperació lleial, transparent i permanent. Per avançar doncs, cap a aquestes aspiracions es promou aquest procés participatiu obert, en el marc del Collsacabra Viu, que permeti consensuar una visió de futur.
L’edició de 2021 del Collsacabra Viu s’inicia a Rupit el proper dia 8 d’octubre i durant els següents caps de setmana del mes, Cantonigròs, l’Esquirol i Tavertet s’ompliran d’activitats de natura, cultura, gastronomía i esport.
Rupit centra les seves activitats al voltant del seu patrimoni històric i natural amb visites guiades al campanar, a la ferreria de Can Rovira i a l’entorn del poble. També destaca l’exposició permanent del pintor Miquel Nolla i el dia 17 d’octubre la Copa Catalana d’Orientació que en d’altres edicions es va celebrar a Cantonigròs i l’Esquirol.
A Cantonigròs el 17 d’octubre es celebra un any mes la Fira del Bolet, la seva XXIV edició marcada per un canvi d’ubicació a prop del camí de La Foradada aplegarà durant tot el diumenge, degustació de plats locals, l’exposició de bolets, tallers i música. El fet destacable de la fira és la celebració dels 25 anys dels gegants de Cantonigròs que faran una ballada amb d’altres gegants convidats pels carrers del poble. Una altre activitat consolidada és el Canicròs del Collsacabra que de nou ha exhaurit les 100 inscripcions en la seva tercera edició i la sortida de les parelles participants serà a les 9:30 del matí.
Molts i diversos actes estan programats a l’Esquirol durant dos caps de setmana consecutius d’octubre: el IV Aplec Modernista d’Osona, la inauguració del mural “PRESENT” del cicle MURALS, el 5é Concurs Internacional de Fotografia del Collsacabra amb més de 380 fotografies presentades i acompanyat d’un taller de fotografia amb el reconegut fotògraf del National Geographic Tino Soriano; teatre amb “Andromines o la Fal·lera del més, la presentació del “Projecte Veus-Collsacabra”, xerrades d’alimentació saludable, i la invitació a passejar pel nucli antic de l’Esquirol tot contemplant les fotografies antigues de gran format que estaran exposades durant un període llarg de temps en comerços i parets dels carrers, calls i places del poble.
També a l’Esquirol, tenint en compte les grans inquietuds entorn el medi natural i l’habitatge, es celebrarà el dijous 7 d’octubre la comissió consultiva d’accés motoritzat al medi natural promoguda pel Consell Comarcal d’Osona que de forma itinerant es celebra cada 3 mesos a diferents indrets de la comarca amb 21 representats de diferents entitats i administracions d’Osona; i el divendres 22 d’octubre a la pista de la Cooperativa un debat obert entorn les polítiques locals d’habitatge amb la presència del conseller delegat d’Habitatge del Consell Comarcal d’Osona.
El poble de Tavertet com ja es habitual tanca la programació del Collsacabra Viu l’últim cap de setmana d’octubre amb la novetat i participació als seus carrers de parades d’artesans locals. La xerrada sobre la muralla ibèrica de Tavertet, els contes infantils i la sempre esperada tirolina gegant al llindar de les cingleres, posaran punt i final a un nou Collsacabra Viu que malgrat la pandèmia no va renunciar a celebrar-se l’any passat i que aquest any vol posar els fonaments de forma col·lectiva per definir les passes a seguir per aquest territori i la seva gent.
Els tres ajuntaments animen a visitar el Collsacabra i a participar a tothom en el procés de participació vinculat a la visió de futur del Collsacabra, aquest ha de marcar l’inici d’una nova manera de governança al territori. És un procés obert que ha de permetre crear grups de treball amb representants de diferents àmbits i sectors del territori per definir i fer efectives les accions i fer-ne el seguiment escaient per dur a terme una gestió adaptativa i efectiva. El dia 23 a Cantonigròs entre les 10 del matí i les 2 del migdia es celebra aquesta àgora on hi participaran persones com el consultor ambiental Josep Mª Mallarach que plantegeran obertament possibles horitzons pel territorio i estarà amenitzada amb música d’en Guillem Roma, finalitzarà amb un vermut de productes locals per a tots els assistents.