Tots fem poble
El primer taller del procés participatiu per a la fàbrica de Can Quel va superar les expectatives d’assistència, més de 30 veïns van participar-hi. Es van distribuir els grups en els espais i sales de la fàbrica. Cada un d’ells després d’escoltar uns àudios de l’arquitecte municipal, l’alcalde i un veí que exposaven les virtuts i febles de l’entorn, van elaborar proposes i opinions d’acord amb les seves inquietuds per ocupar aquests espais semi abandonats. També hi va haver lloc perquè el grup de joves presents fes les seves propostes. El proper taller està previst pel dia 24 d’octubre i tot seguit hi haurà el retorn d’aquest procés participatiu que aportarà arguments sòlids per tal que l’ajuntament decideixi en un sentit o altre la compra de la fàbrica. L’espai i l’entorn es mereix aquest procés perquè repercutirà en el futur immediat de tot el poble de l’Esquirol i la resta del Collsacabra.
Bell Cabrerès
La tarda de dissabte començava amb l’audició de sardanes a la plaça. El públic va poder gaudir d’un ampli repertori que la cobla va cloure amb la sardana que Jaume Pons i Jufré va dedicar al Cabrerès: Bell Cabrerès.
Fotografia responsable i premis del Concurs Fotogràfic Internacional del Collsacabra
Marta Bretó és guia de muntanya, i és també fotògrafa de natura. Aquesta apassionada de la natura va ser la convidada a l’acte d’entrega de premis de la 4a edició del CFIC (Concurs Fotogràfic Internacional del Collsacabra ).
Bretó, va reivindicar el respecte cap a la natura i l’entorn, insistint en no deixar cap altre rastre que la pròpia petjada, i motivant a no compartir ubicacions en publicar les fotos a les xarxes socials.
Reivindicació a la qual es va sumar l’alcalde de l’Esquirol, Àlex Montanyà, que en el seu parlament d’inici a la cerimònia d’entrega de premis va posar en relleu la realitat que viuen els tres municipis, Rupit-Pruit, Tavertet i L’Esquirol, amb l’augment de visitants inexperts i irrespectuosos que impulsats per les tendències a les xarxes socials i els mitjans de comunicació, envaeixen la natura i motiven decisions administratives conflictives.
Montanyà ressaltava també la importància que té la celebració del Collsacabra Viu, un cicle que des dels inicis tenia com a objectiu reivindicar el territori, i que en aquesta quarta edició pren més força.
Albert Marcé afegia la importància de seguir organitzant activitats malgrat les dificultats, malgrat la pandèmia.
En referència al CFIC, es van recepcionar un total de 314 fotografies repartides en les 5 categories diferents. Les fotos finalistes estaran exposades a la sala d’entitats de l’Esquirol durant tot el cicle Collsacabra Viu.
Els guanyadors del concurs van ser:
Horts socials
La jornada de diumenge va començar amb la presentació del projecte HORTS SOCIALS, una iniciativa comunitària que vol fer valdre no només el conreu de la terra, sinó també la cultura d’estil de vida saludable, el col·laboracionisme, i el consum de proximitat.
La conferència va anar a càrrec de Pere Martínez, impulsor del projecte, i de Bernat Vilarasau, qui va parlar de com crear un hort biològic saludable, sense plagues, i de la importància que juga en aquesta equació la qualitat de la terra.
Durant tot el matí, els més menuts van poder gaudir de les activitats d’aventura que incloïa tirolina, pèndol i rocòdrom.
La jornada va cloure amb el campionat de bitlles catalanes, que va comptar amb una àmplia participació.
El cap de setmana del 17 i 18 d’octubre el cicle es trasllada a Cantonigròs, on durant tot el cap de setmana es podrà participar en un taller de fotografia de bolets (prèvia cita).
L’esdeveniment estrella del cap de setmana serà el Canigròs Collsacabra, l’esdeveniment esportiu que s’ha consolidat en el calendari. Les inscripcions es van exhaurir amb només 12 hores.