L’Esquirol ha estat aquest cap de setmaba el centre de els activitats del CollsacabraViu.
El cap de setmana s’iniciava el capvespre de divendres amb la projecció de la pel·lícula: “K2, tocando el cielo”. L’extens programa d’activitats del cap de setmana presentava conferències, tallers, caminades, presentacions de llibres i guies del Collsacabra, exposicions i la CabrerèsMM.
La jornada de dissabte començava amb la caminada pel Sender de la Gorga, un sender que recorrer el sender de la Gorga i que ofereix unes ressegueix l’espectacular engorjat de la riera de la Gorga, afluent del Ter. La caminada servia per presentar les noves senyalitzacions que s’han pogut canviar gràcies al Consorci del Ter. L’herbolari Santi Jàvega va assistir també a la caminada i va compartir amb els assistents el seu coneixement de plantes de la zona.
El taller d’alimentació saludable amb Astrid Barqué va cloure les activitats matinals del dissabte. Durant el taller Barqué va cuinar tres boles aptes per caminades de llarga durada o proves d’autosuficiència. No van faltar petits consells i recomanacions per com afrontar l’alimentació, no només fent esport, sinó també en el dia a dia.
Les activitats d’aventura amb pont de mico, tirolina i rocòdrom van ser l’atractiu principal dels més joves. Completava aquest ventall el circuit permanent d’orientació.
Durant tot el dia de dissabte es va poder visitar l’exposició “Publicacions sobre el Collsacabra” de Carles Comella, així com l’exposició “Collsacabra: Concurs Internacional de Fotografia”, que enguany celebrava la segona edició.
La tarda de dissabte s’iniciava amb le col·loqui sobre “l’eruga desfol·liadora de boix”, un tema que ha preocupat especialment durant aquest estiu. Durant la xerrada es van donar detalls sobre aquesta plaga i també sobre com combatre-la.
A continuació d’aquesta es va realitzar l’entrega de premis de la 2a edició del Collsacabra: Concurs internacional de fotografia. Des de l’organització valoren com a molt positiva aquesta segona edició, que ha crescut en relació a la primera, i que ha rebut en aquesta ocasió un total de 413 treballs de 75 participants diferents. El gran nombre d’assistents va poder veure una projecció de les fotos finalistes.
Els guanyadors dels premis van estar:
Categoria A – Paisatges (87 fotografies presentades)
3r Premi: Amagat en la verdor de Ramon Mas
2n Premi: La foradada blanca de Pau Solé
1r Premi: Torrent de Gravet de Lluís Juanola
Categoria B – Flora i fauna ( 67 fotografies presentades)
3r Premi: Fent el niu de Jordi Vilaregut
2n Premi: Explorant de Ramon Mas
1r Premi: Durbec, el visitant ocasional de Roger Pujol
Categoria C – Gent de la terra ( 71 fotografies presentades)
3r Premi: En Quicu de Pruit de Miquel Planells
2n Premi: En Còdol de Jordi Vilaregut
1r Premi: Fent camí per la vida de Joaquim Pueyo
Categoria D – Arquitectura i Patrimoni ( 68 fotografies presentades)
3r Premi: Rupit patrimoni 2 d’Agustí Farrés
2n Premi: Rupit de nit de Carme Molist
1r Premi: Cabrera d’ Eduardo Blanco
Categoria E – Llibertat d’expressió (17 fotografies presentades)
Per ells de Joaquim Pueyo
Simultàniament es va realitzar la lectura de contes infantils de muntanya de la mà de Caro Von Arend, així com l’entrega de dorsals per la 4a Cabrerès Marató de Muntanya.
La sarsuela de la Coral Lorelei va ser la protagonista el capvespre de dissabte. La coral va presentar l’obra: “L’Aplec del Remei” amb un gran nombre d’assistents que gaudiren de l’espectacle.
El programa d’actes pel diumenge no ha estat menys lluit. El tret de sortida l’ha donat la CabrerèsMM, la cursa de muntanya que enguany ha celebrat la seva 4a edició. La prova que ofereix dos recorreguts (mataró aprox 42km i 1700m desnivell positiu, i mitja marató aprox 21km i 900m desnivell positiu).
Els més de 20 participants han pres la sortida a les 8.00, mentre que els participants de la mitja ho han fet a les 8.30la mitja marató, ambdues curses des de la plaça de l’ajuntament.
Durant el matí les activitats a l’Esquirol no s’han aturat: A les 11.00 s’ha inciat el cicle de presentacions que ha comptat amb:
”Cabrerès, Collsacabra, Llancers. 50 itineraris d’aventura i patrimoni”, amb l’autor Francesc Roma. Editorial Cossetania.
“Guia del Collsacabra” amb Editorial Alpina
Mapa excursionista:”El Cabrerès-Collsacabra”. De Mont Editorial
Posteriorment s’ha celebrat a la mateixa sala de plens una xerrada de presentació del “Cranc de riu al Collsacabra”, una espècie de la que només en podem trobar 14 families al Collsacabra, i que per tant està en perill d’extinció. La conferència ha anat de la mà de Paisatges Vius, una organització que treballa per reparar l’impacte de l’humà en el medi ambient.
Com succeïa la jornada de dissabte, durant tot el dia s’han pogut visitar l’exposició del concurs internacional de fotografia i de publicacions sobre el Collsacabra. També estaven operatives totes les activitats d’aventura.
Entorn al migdia, les families i els més petits de casa han pogut gaudir de contes infantils de muntanya de la mà de Pepa Lavilla, que ens ha explicat una conte d’indis americans.
Les activitats a l’Esquirol segueixen durant la propera setmana i ho fan amb la setmana Bio, un programa d’activitats dirigit als infants i que es desenvoluparà a l’escola. Es faran tallers d’horts ecològics, i es parlarà i s’aprendrà sobre produccions ecològiques i sobre reciclatge.
Les activitats del CollsacabraViu es traslladen, en aquest últim cap de setmana, a Tavertet activitats d’aventura com la tirolina gegant a la cinglera, de divulgació com la caminada per la cinglera amb l’herbolari “Santi Javega”, una nova cita de MOSIKAL. Destacar també les visites guiades del romàic al Collsacabra, i la caminada astronòmica a Rupit i Pruit.