octubre del 2024


Notícies

Neix el Collsacabra Viu, el programa d’activitats que relleva la Fira del Llibre de Muntanya.

  • 4 d'octubre de 2018

Dimecres 3 d’octubre es va presentar a Rupit el Collsacabra Viu, el programa d’activitats entorn a la natura que tindran lloc al Collsacabra.

L’acte de presentació va tenir lloc a l’ermita de Santa Magdalena, amb unes excepcionals vistes del poble de Rupit.

L’alcalde de Rupit, Albert Marcé,  la regidora de turisme del mateix municipi, Lourdes Marsal, el regidor de turisme de Tavertet, Albert Prado, i l’alcalde de l’Esquirol, Àlex Montanyà, van presentar l’ambiciós programa que inclou més de 70 activitats diferents i de cinc àmbits diferetns: cultura, natura, música, esport i gastronomia.

D’esquerra a dreta: Albert Prado, Albert Marcé, Lourdes Marsal  i Àlex Montanyà.

Seguint les passes de la Fira de Muntanya del Llibre del Collsacabra

El 2002, davant la creixent oferta d’activitats d’exterior del territori, i tenint en compte l’impacte que aquestes suposaven en l’economia, les entitats, associacions, agents locals i els ajuntaments del Collsacabra impulsen la Fira del Llibre de Muntanya del Collsacabra. La fira responia a la voluntat dels impulsors de potenciar les múltiples possibles accions entorn d’aquestes activitats d’exterior. Any rere any la fira s’emplaçava en un poble diferent, potenciant així a totes les zones per igual.

El 2013 l’organització trasllada a Vic la Fira del Llibre de Muntanya del Collsacabra i més endavant, el Collscabra i Vic uneixen esforços entrellaçant la fira amb la Fira de Muntanya de Vic, la qual s’havia estat celebrant en paral·lel durant més de 20 anys. La simbiosis tenia un objectiu clar: unir totes les activitats entorn de l’oci d’exterior per sumar esforços i multiplicar resultats, impulsant per igual tots els agents i el territoris. L’associació entre ambdues fires va donar lloc a 4 edicions del 2014 al 2017.

Durant l’acte de presentació els representants polítics posaven de manifest la necessitat de tornar al territori l’activitat entorn a la fira de muntanya, i donar al Collsacabra la visibilitat perduda amb les últimes edicions.

 

Aire nous

En aquest 2018 neix el Collsacabra Viu, una iniciativa mancomunada amb tots els pobles del Collsacabra que segueix les petjades dels inicis de la Fira del Llibre de Muntanya del Collsacabra amb un programa d’activitats a cada poble, durant tots els caps de setmana del mes d’octubre, i que abasta els àmbits de la cultura, gastronomia, música, natura i esport. Desapareix el format original de fira itinerant i es desvincula de la Fira de Muntanya de Vic, per així impulsar, al marge de Vic, un espai per donar a conèixer les singularitats del territori.

El programa respon a la nova realitat del territori, que ha desenvolupat múltiples accions entorn de les activitats d’exterior, i on tots els agents del territori tenen cabuda, i incorpora activitats i festivals que ja es desenvolupaven amb anterioritat com: La Fira del Bolet a Cantonigròs, la Cabrerès Marató de Muntanya a l’Esquirol, la pedalada de Rupit, i la TransCabra Festival de Músiques Conscients, però que també presenta noves activitats com les que programa Mosical, un cicle de concerts i accions culturals combinades amb actes gastronòmics i el Romànic al Collsacabra.

Més de 70 activitats succeiran durant els caps de setmana d’octubre, donant el màxim protagonisme a un poble diferent cada cap de setmana.

Les activitats del CollsacabraViu s’iniciaran el dissabte 6 d’octubre a Rupit, poble que allotjarà la majoria de les activitats aquell cap de setmana.  El programa pel cap de setmana inclou activitats d’esport com la Pedalada de Rupit, les rutes guiades del romànic al Collsacabra,  la projecció de la pel·lícula “K2, tocant el buit”, i el Concert-Vermut amb la Vic Swing.

El cap de setmana del 13 i 14 d’octubre les activitats es traslladaran a Cantonigròs,  que presenten un ampli programa d’activitats. La Fira del Bolet que enguany arriba a la XXIIa, el Ier Canicros del Collsacabra, un showcooking de la mà d’Ignasi Camps, contes de muntanya per el públic familiar i un espai per descobrir diferents publicacions del Collsacabra del fotograf de Cantoni, Carles Comella.

L’Esquirol serà l’amfitrió de les activitats la setmana del 19 al al 26 d’octubre, i presenta activitats relacionades amb l’esport, la cultura i també l’alimentació, posant el centre d’atenció en els productes bio i els consums responsables. En el cartell figuren activitats com la 4a edició de la Cabrerès Marató de Muntanya, el showcooking per a carreres d’autosuficiència de la mà d’Astrid Barqué, rocòdrom, tirolines, i la segona edició de les Jornades de Turisme i Esport, en aquesta edició sota el tema: “La massificació en els espais naturals i els paratges emblemàtics : cal regular-ne l’accés?”.

El 2on Concurs Internacional de Fotografia del Collsacabra destaca per haver doblat la presentació de fotografies de la primera edició i per inlcoure una nova categoria, la internacional, amb el titol enguany de “Llibertat d’expressió”.

A l’Esquirol s’ha preparat un col.loqui especial dedicat a la plaga de l’eruga del boix on hi intervindran diferents experts i representants de les administracions. El cranc del Collsacabra també serà protagonista durant les xerrades programades a l’Esquirol. Els editorials de muntanya son convidats al Collsacabra com en els seus inicis amb la presentació de diferents llibres a la Sala de Plens de l’Ajuntament.

La música, arriba a l’Esquirol amb el concert de la Coral Lorelei al pavello municipal amb “l’aplec del Remei”, una sarsuela catalana que porta dalt de l’escenari entre d’altres una trentena de musics de l’Orquestra simfònica de l’Escola de Música de Gràcia.

Una nova proposta per coneixer el Collsacabra és el Romànic al Collscabra, una visita guiada per les 4 ermites mes significatives del Collsabra a Sant Martí Sescorts, Sant Julià de Cabrera, Sant Joan de Fàbregas a Rupit i Sant Cristòfol a Tavertet.

A les portes d’implementar el mes de novembre el “Porta a porta” per a la recollida selectiva de deixalles a l’Esquirol, serà durant l’ultima setmana d’octubre que es celebrarà la Setmana Bio, que inclou xerrades sobre el reciclatge i tallers, collites ecològiques, i on es presentarà l’hort ecològic de l’Escola el Cabrerès.

El darrer cap de setmana les activitats es traslladaran a Tavertet, el poble als peus de la cinglera que acollirà activitats com els contes infantils de muntanya, les rutes temàtiques per la cinglera, les tirolines a la mateixa cinglera, o el concert espectacle de Joan Reixach a l’esglèsia de Sant Cristòfol.

Comparteix...